Försökskaninen

SJÄTTE DELEN I SANKTA GERTRUDSERIEN

Förekom det verkligen ett hemligt patientexperiment på Sankta Gertruds sjukhus i  Västervik, 1952? Det påstår i alla fall en äldre dam som kommer in på Bladqvist Advokatkontor i Västervik. Hon vill stämma den svenska staten, för att hennes mor var en av de patienter som dog till följd av ett hemligt forskningsprojektet som gick under namnet ”Polar52”. Mårten Ulvström får ta del av gamla dokument som verkar vara från ett sådant hemligt patientexperiment, men kan det vara äkta? Om det var så, var fanns originaldokumenten arkiverade?

En naken man påträffas liggandes på Skramstadbron utanför Gamleby och en kvinna hittas senare död i ett stenröse några kilometer där ifrån. Båda personerna har bortopererade organ men ingen vet vem de är? Kände de här två personerna varandra och var kommer de ifrån?

”Nalle” jobbar extra som lastbilschaufför och blir stoppad av den danska gränspolisen vid Öresundsbron, misstänkt för människosmuggling. När hans uppdragsgivare i Västervik hittas mördad i en handelsträdgård misstänker polisen att det finns en kriminell organisation som sysslar med människotrafficing och illegal organhandel.

Finns det ett samband mellan ”Polar52”, två mordutredningar, ett engelskt läkemedelsföretag och en illegal organhandel? Vad var det som hände med de 36 patienter från Sankta Gertruds sjukhus, 1952? Någon vill dölja alla spår och hindra att sanningen kommer fram.

Det här är Niklas Wrångbergs  fristående  fortsättning om  journalisten Mårten Ulvström i Västervik. den sjätte boken i sankta gertrudserien.

Mjukband
Serie (del 6)
370 sidor, 135 x 210 mm
Utgivning: 2024
Wrångberg Publishing
ISBN: 978-91-519-4300-8

BESTÄLL PÅ BOKUS